Uitnodiging “Aan de slag met een Praktijkverklaring of een branche-diploma”

0
323

Net als voor iedereen is werk ook belangrijk voor mensen met een beperking. Werk geeft structuur, vergroot het sociale netwerk én geeft voldoening. Hoe beter een jongere is opgeleid, hoe makkelijker het is om een baan te vinden. Want met een beroepsdiploma op zak kun je aan een werkgever laten zien waar je goed in bent. Echter, voor leerlingen met een beperking is het niet altijd mogelijk om een beroepsdiploma te behalen. Door deze leerlingen te scholen in wat ze wél kunnen en hiervoor een Praktijkverklaring te geven, nemen de mogelijkheden tot het vinden van een duurzaam betaalde baan sterk toe. 

Praktijkverklaringen

Om dit mogelijk te maken, deelt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) het kwalificatiedossier van een beroepsopleiding op in werkprocessen. Vaak lukt het mensen met een beperking wel om één of meer werkprocessen in de praktijk goed te leren beheersen. Dit wordt vervolgens getoetst in de praktijk, bijvoorbeeld tijdens een stage in een bedrijfsrestaurant, op een locatie voor arbeidsmatige dagbesteding of een sociale onderneming of bedrijf in de buurt. Het resultaat van de leerling wordt bekroond met een Praktijkverklaring van het leerbedrijf met daarop het stempel van de bedrijfstak.

Zo kunnen mensen met een beperking zich telkens concentreren op het aanleren van één nieuw werkproces en is mogelijk om in de loop van de tijd steeds meer Praktijkverklaringen te halen. En door Praktijkverklaringen te verzamelen kunnen ze bij een werkgever aantonen dat ze een groot gedeelte van de werkprocessen in een beroep goed kunnen uitvoeren.

Branchediploma WoonHulp

De VGN heeft samen met Calibris Advies een nieuwe beroepsopleiding richting facilitair en zorg ontwikkeld die is opgedeeld in werkprocessen. Zo kunnen cliënten binnen de eigen gehandicaptenzorgorganisatie worden opgeleid en vervolgens aan de slag gaan als Woonhulp Gehandicaptenzorg. Na het succesvol afronden ontvangt de deelnemer het branche-diploma WoonHulp Gehandicaptenzorg. Op het moment dat de deelnemer niet alle werkprocessen beheerst, kunnen Praktijkverklaringen worden aangevraagd. Tijdens de opleiding worden de deelnemers geschoold om te ondersteunen bij huishoudelijk werk, zoals het schoonmaken van woon- en leefruimtes, het verrichten van verschillende facilitaire werkzaamheden en begeleiden bij vrijetijdsactiviteiten. Als de opleiding is afgerond, vergroot dit de kans van de jongere op een werkplek of zinvolle dagbesteding. Gehandicaptenzorgorganisaties kunnen de opleiding zelf aanbieden. VGN heeft voor deze opleiding een branche-erkenning afgegeven.

Maar hoe werkt dit in de praktijk? Wilt u meer weten over de inhoud van de opleiding of het opzetten en vormgeven van de opleiding binnen uw organisatie? Tijdens de informatiebijeenkomst vertellen twee zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg hoe zij de opleiding vormgeven.

Inschrijven

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 20 september 2017 van 09.30 tot 12.00 uur in Utrecht. 

Schrijf je in voor de bijeenkomst via onderstaand inschrijfformulier.